آمار تکاندهنده: صادرات 360 میلیارد لیتر آب در قالب هندوانه!
آمار تکاندهنده: صادرات 360 میلیارد لیتر آب در قالب هندوانه!، یاستهای اشتباه و ناهماهنگ در حوزه آب و کشاورزی در کشور کار را به جایی رسانده که سال گذشته و در اوج بحران آب، بیش از 360 میلیارد لیتر آب در قالب هندوانه به کشورهای دیگر صادر شده است!
به گزارش خبرانرژی، متین کاکویی: برای درک بهتر این حجم باید گفت که 360 میلیارد لیتر معادل 360 میلیون متر مکعب است که این رقم تکاندهنده تقریبا دوبرابر ظرفیت کل مخزن سد کرج (امیرکبیر است) که در بالاترین حد، 205 میلیون متر مکعب ظرفیت دارد. سد ماملو در شرق تهران هم 250 میلیون متر مکعب است.
برای تولید یک کیلوگرم هندوانه بسته به شرایط اقلیمی، بافت خاک و ارقام مورد استفاده ۲۰۰ تا 400 لیتر آب مورد نیاز است. به همین ترتیب برای تولید یک هندوانه ۱۰ کیلویی ۴ هزار لیتر آب مصرف میشود که به معنی آن است که برای هر کیلو هندوانه تقریبا 400 لیتر آب مورد استفاده قرار میگیرد.
از سوی دیگر، در سال گذشته بیش از ۹۰۲ هزار تن هندوانه از کشورمان به کشورهای مختلف صادر شده که این میزان بالاترین رقم صادرات هندوانه در ۱۳ سال اخیر است این در حالی است که براساس آمارهای بلندمدت اقلیمی، سال ۱۴۰۰ یکی از کمبارشترین سالهای قرن ۱۴ هجری شمسی بوده است. با این حال نباید از ذکر این نکته غافل شد که 95 درصد این محصول از آب تشکیل شده و برای تولید آن 60 تا 120 لیتر آب در هفته نیاز است.
اگر عدد 902 هزار تنی صادرات هندوانه از کشور را با یک عملیات ساده ریاضی در میزان 400 لیتری آب مورد نیاز برای تولید هر کیلو هندوانه ضرب کنیم، عدد تکاندهنده صادرات 360 میلیارد لیتر آب مجازی به دست میآید.
آب مجازی میزان آبی است که یک کالا و یا یک فرآورده کشاورزی در فرآیند تولید مصرف میکند تا به مرحله تکامل برسد یا به عبارت بهتر، میزان آبی که برای تولید یک کالا مورد نیاز است.
تغییرات اقلیمی، کاهش بارندگی و وقوع خشکسالی در بسیاری از مناطق کشورمان کشت برخی از محصولات کشاورزی و افزایش تولید و خودکفایی آنها را به مخاطره انداخته است به همین دلیل کارشناسان و فعالان بخش کشاورزی معتقدند وزارت جهاد کشاورزی باید هر چه سریعتر راهکارهایی از جمله توسعه آبیاریهای نوین، حذف آبیاریهای سنتی، عدم اجازه برداشت آب از چاههای غیرمجاز، اصلاح الگوی کشت، کاهش کشت محصولات پرآب بر و توسعه کشت محصولات کم آب بر را در دستور کار خود قرار دهد. با این حال طی سالیان اخیر نه تنها کشت محصولات پرآب بر کم نشده بلکه شاهد افزایش تولید این محصولات در کشور و به تبع آن افزایش صادرات این محصولات هستیم.