دور دوم انتخابات سرنوشتساز فرانسه آغاز شد
دور دوم انتخابات سرنوشتساز فرانسه آغاز شد، آیا مکرون پنج سال دیگر رئیس جمهور فرانسه باقی خواهد ماند یا مارین لوپن راستگرا در مبارزه برای کسب عالیترین پست دولتی پیروز خواهد شد؟ با وجود برتری مکرون در نظرسنجیها، گردش به راست در سیاست فرانسه کاملا منتفی نیست.
به گزارش خبرانرژی، دور دوم انتخابات ریاست جمهوری فرانسه، یکشنبه ۲۴ آوریل (۴ اردیبهشت) با رقابت امانوئل مکرون میانهرو و مارین لوپن راستگرای افراطی آغاز شد.
پس از کارزار انتخاباتی که تحتالشعاع جنگ اوکراین قرار گرفته، ۴۹ میلیون فرانسوی پای صندوقهای رای میروند تا رئیس جمهور آتی خود و جهتگیری سیاسی کشورشان در سالهای آینده را تعیین کنند.
اگرچه نظرسنجیها پیروزی مکرون را پیشبینی میکنند، اما پیروزی لوپن با مطالبات راست افراطی کاملاً منتفی نیست.
از زمان راهیابی مکرون و لوپن به دور دوم انتخابات، فضای سیاسی و اجتماعی فرانسه تغییر محسوسی کرد. احزاب، انجمنها، ورزشکاران و فعالان فرهنگی، فرانسویها را برای تشکیل یک ائتلاف علیه راست فراخواندند. مارین لوپن و پدرش ژان-ماری لوپن قبلا در دور نهایی انتخابات در سالهای ۲۰۱۷ و ۲۰۰۲ در برابر چنین ائتلافی شکست خوردهاند.
چپ فرانسه به چه کسی رای میدهد؟
احزاب چپ از چرخشهای راستگرایانه مکرون و از اینکه هیچ جایگزینی برای سیاستهای اقتصادی لیبرال او وجود ندارد انتقاد میکنند. با اینحال اغلب تشکلها و شخصیتهای چپ فرانسه از گزینه مکرون در مقابل لوپن دفاع کردهاند.
هواداران ژان لوک ملانشون، نامزد جناح چپ که در دور اول انتخابات جایگاه سوم آرا را کسب کرد، بر سر سه گزینه “انتخاب مکرون، رای ممتنع یا رای ندادن” اختلاف نظر دارند. اما خود ملانشون خواستار انتخاب مکرون شده است.
نامزدهای جناح چپ چون یانیک ژادو (سبزها)، آن ایدالگو (حزب سوسیالیست) و فابین روسل (حزب کمونیست) از طرفداران خود خواستهاند در دور دوم رأی خود را به نفع مکرون به صندوق بریزند.
احزاب کلاسیک، سوسیالیستها و جمهوریخواهان که نامزدهای آنها در دور نخست انتخابات با شکست فاحشی مواجهه شدند، بیش از دو درصد رای ندارند و میتوانند تا حد محدودی به مکرون در پیروزی در انتخابات کمک کنند.
مکرون اما با اطمینان از پیروزی خود با تاخیر وارد کارزار انتخاباتی شد. فرانسویها اغلب اوقات رئیسجمهورشان را در تلویزیون میدیدند، اما لوپن ماهها بود که با برگزاری کمپین به مناطق مختلف کشور سفر میکرد.
مکرون برای جلوگیری از جنگ اوکراین در صحنه جهانی حضور داشت و لوپن به نگرانیهای فزاینده هموطنان خود در بازار گوش فرا میداد. او راه حلهایی برای مشکلات قدرت خرید فرانسویها ارائه میکرد.
مارین لوپن ۵۳ ساله با لبخندی دوستانه به میان مردم میرفت و از بیان تزهای بیش از حد رادیکال نیز خودداری میکرد. او سعی کرد خود و حزبش را به دور از حواشی جناح راست نگاه داشته و خود را به عنوان نقطه مقابل رئیسجمهوری معرفی کند.
پس از دور اول انتخابات اما مکرون همه چیز را تغییر داد و سعی کرد تماس مستقیم از دست رفته خود با مردم و رایدهندگان را جبران کند.
عواقب پیروزی مکرون و لوپن
اگر مکرون ۴۴ ساله برای پنج سال دیگر در کاخ الیزه بماند، آلمان و اروپا یک شریک قابل اعتماد خواهند داشت. این امر به ویژه با توجه به جنگ اوکراین و جبهه یکپارچه غرب علیه روسیه از اهمیت حیاتی برخوردار است.
اما اگر لوپن انتخاب شود اتحادیه اروپا احتمالاً با زلزله سیاسی عظیمی به بزرگی برگزیت یا انتخاب دونالد ترامپ به عنوان رئیس جمهور آمریکا مواجه میشود.
لوپن اعلام کرده است که میخواهد از آلمان فاصله بگیرد و اتحادیه اروپا را به طور اساسی متحول کند. در خود فرانسه نیز برنده انتخابات ریاست جمهوری با چالشهای فراوانی مواجه خواهد شد.