با حضور میلیونی افغان‌ها در ایران تجربه بحرین را پیوسته درنظر داشته باشیم

افغانستان رقیب پنهان اقتصادی ایران در فرداهای منطقه

ایجاد درآمدهای جاده ای، آشنایی ترک ها با منطقه آزاد ماکو و ارس، منطقه آزاد به عنوان قلمرو معینی از یک سرزمین در نظر گرفته می شود که در آن، تجارت آزاد با سایر نقاط جهان طبق قوانین خاص و متفاوت از سرزمین اصلی مجاز شناخته می شود. در همین راستا، این مناطق با ایجاد مشوق ها و معافیت های متنوع سعی کرده تا به جذب سرمایه گذاری خارجی پرداخته و آن را در تولید کالاهای صادراتی مورد استفاده قرار دهند ضمن اینکه صادرات افزایش یابد.

افغانستان رقیب پنهان اقتصادی ایران در فرداهای منطقه، چین با موافقت خود به ورود افغانستان به پروژه عظیم جاده ابریشم دوم یا مگاپروژه لجستیک همسایه دیوار به دیوار ایران و پاکستان خواهد شد.

به گزارش خبرانرژی به نقل از اکوپرشین: دکتر سید جلال ابراهیمی‏، رئیس خانه اقتصاد و تجارت ایران و ترکیه: چین با اجازه دادن به حضور ترکیه در این مگاپروژه همچنین کشورهای آسیای مرکزی ایران را به حاشیه رانده است و بدیهی است با اجرای این پروژه از منابع سطح الارضی و زیرزمینی  افغانستان  که بکر و دست نخورده است سود سرشاری خواهد برد افغانستانی که در کمربند معادن طلا، اورانیوم، رادیوم، پلوتونیوم، آهن، مس، ذغال سنگ، زیرکونیوم وده‌ها معادن نایاب است و برای رشد اقتصادی خود نیاز به سرمایه‌گذاری خارجی دارد و چین بهترین فرصت را در همسایگی خود بر حضور در حوزه‌های اقتصادی افغانستان  در اختیار دارد و البته نباید نقش حضوری ترکیه را که سال‌ها است در زیر ساخت‌های  این کشور فعال است وشرایط غیر مستقیم حضور هم پیمانان آمریکا را در منطقه بالاخص امیر نشین‌های حوزه خلیج فارس نادیده گرفت.

این مگا پروژه که از ۲۰۱۳ آغاز شده می‌رود که نقش لجستیکی و اقتصادی خود را از دریای زرد (خلیج بیچیلی) یا بندر شانگهای تا آخرین نقطه اروپای غربی یعنی آلمان و اسپانیا عملیاتی نماید.

جای شگفتی است که ایران که پیوسته از آن یک موقعیت کلان  و شاهراه اقتصاد شرق و غرب حتی حوزه جنوب شرق آسیا نام برده می‌شود و شرایط ژئوپلیتیک آن اقتصاددانان و برنامه‌ریزان را متوجه خود میکرد این چنین کنار گذاشته شود درشرایطی چین به ظاهر اظهار دوستی با ایران میکند و خارج از مقوله مگاپروژه جاده ابریشم دوم در حوزه انرژی و صادرات آن هم با همسایه شمالی چگونه با بازی‌های سیاسی اقتصادی خود با ترکیه توانست مسیر لوله‌های گاز ایران را از طریق ترکیه در اختیار بگیرد و ترکیه نیز از این موقعیت استفاده کلان برد با عبور لوله‌های گاز با خط سیحان، جیحان، توانست یک موقعیت سیاسی، اقتصادی را به خود اختصاص دهد در حالیکه گاز  خود را از ایران تامین می‌کرد.

لزوما باید یادآور شد هم اکنون چین پروژه ۴ میلیارد دلاری در معادن مس افغانستان  در دست اجرا دارد که این معادن موازی کانی‌های مس و طلای ایران است و صدالبته بر بازار ایران  در تولیدات با پایه  مسی اعم از راد مسی، کاتد مسی و انواع آن تاثیر خواهد گذاشت و هم اکنون ایران باید بازارهای جدید را شناسایی و با ایجاد شرایط و یا موقعیت‌های تهاتر بتواند بازاردائمی برای خود ایجاد نماید.

ناگفته نماند که طالبان از هم اکنون بعنوان یک رقیب اقتصادی در منطقه ظاهر می‌شود و در شرایطی که در حال مذاکره برای عبور خط لوله گاز ترکمنستان به پاکستان و جنوب شرق آسیا است همانند خط جیحان در ترکیه با این تفاوت که خط باکو جیحان شرقی غربی است و خط ترکمنستان به پاکستان شمالی جنوبی و شاید ترکمنستان از تهاتر گاز با ایران بعد از اجرای این پروژه منصرف شود و گازخود را مستقیما به بازارهای جنوب شرق آسیا منتقل نماید.

نباید طالبان را حقیر شمرد چرا که سالیان است در مذاکرات سیاسی و چانه‌زنی‌های جلب کمک‌های اقتصادی با عربستان و امیرنشینان حوزه خلیج فارس، پاکستان حتی نمایندگان آمریکا تجربه پیدا کرده‌اند.

باید هر حرکت نظامی، اقتصادی، سیاسی و حتی قومی، مذهبی، طایفه‌ای و شدآمدها دیپلمات‌ها و هیئت‌ها به ظاهر اقتصادی را مد نظر داشته باشیم که فردا خیلی دیر خواهد بود.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *